3 PRZEPISY NA RÓŻOWE DESERY

W: Artykuły Dnia: Komentarzy: 0 Wejść: 364

Znasz powiedzenie „patrzeć przez różowe okulary”? To znaczy podchodzić do życia z optymizmem

i pozytywnym nastawieniem. Skoro już mowa o różowym kolorze, to przygotowaliśmy dla Ciebie

dziś trzy propozycje na deser w tym właśnie odcieniu. Nigdy więcej nudnych słodkości - niech

cieszą nie tylko podniebienie, ale i oczy. Zaczynamy!


RÓŻOWA ROLADA Z POSYPKĄ

rozowa-rolada

Zawijane, różowe ciasto z glazurą i posypką to szybki przepis, który sprawdzi się na Twoim

przyjęciu urodzinowym i nie tylko, a swoim wyglądem z pewnością zaskoczy gości. Z tym

przepisem stworzysz dwie sztuki rolady.

Potrzebujesz:

6 jajek

gotowy mix do ciast

pół szklanki wody

2 łyżeczki oleju

1 łyżeczka ekstraktu czekoladowego

1 łyżeczka różowego żelu lub barwnika spożywczego

półtora szklanki cukru pudru

1 opakowanie gotowego lukru ( możesz też zrobić go sama)

bitą śmietanę lub serek kremowy

Ekstrakt z migdałów

Różowa bądź kolorowa posypka

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj dwie blaszki 23x33 cm, na których rozłóż złotko i

delikatnie posmaruj olejem, aby ciasto nie przywarło.

Następnie w dużej misce ubijaj jajka mikserem przez około 6 minut, aż będą bladożółte i gęste.

Dodaj mieszankę do ciast, wodę, olej, ekstrakt czekoladowy oraz barwnik spożywczy i mieszaj na

niskich obrotach przez 30 sekund. Potem zwiększ prędkość do średniej i kontynuuj ubijanie przez

minutę.

Gotową masę przelej po równo do dwóch blaszek i piecz przez 12-16 minut aż ciasto będzie

puszyste. Upieczone ciasta przełóż do góry nogami na wcześniej przygotowane ręczniczki

papierowe posypane cukrem pudrem a następnie delikatnie pozbądź się sreberka ( jeśli się

przykleiło).

Jeszcze gorące ciasta zwiń w rulon razem z ręczniczkiem papierowym i zostaw do wystygnięcia, a

następnie włóż na godzinę do lodówki. Rozłóż ciasta i posmaruj je bitą śmietaną lub kremowym

serkiem. Zwiń ponownie ciasta.

Przygotuj glazurę. Połącz cukier puder z 2 łyżkami mleka i ekstraktem z migdałów. W razie

potrzeby dodaj więcej mleka, aż uzyskasz ładną, gęstą, lejącą się glazurę. Zalej połowę każdego

ciasta. Posyp różową posypką.


GORĄCA RÓŻOWA CZEKOLADA

rozowa-goroca-czekolada

Pierwsza propozycja to gorąca czekolada w różowej odsłonie, która idealnie sprawdzi się na

chłodne wieczory zbliżającej się jesieni. Wykonany z białej czekolady deser pitny rozpieści Twoje

kubki smakowe, a jego przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę.

Potrzebujesz:

4 szklanki mleka

półtorej tabliczki białej czekolady

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1-2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego

bitą śmietanę i kolorową posypkę do udekorowania deseru

Do garnka wlej mleko oraz dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Gotuj na małym ogniu, często

mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy

oraz jedną łyżkę barwnika. Dokładnie zamieszaj i oceń uzyskany odcień napoju. Opcjonalnie

możesz dodać więcej barwnika dla wzmocnienia koloru deseru.

TIP Mleko możesz zamienić na mleczko kokosowe - wówczas osiągniesz równie przepyszny

smak i aromat!

Gorącą czekoladę wlej do przezroczystych kubków i polej bitą śmietaną i posyp różową posypką.

Smacznego!


PUSZYSTE CIASTECZKA MARMURKOWE

marmurkowe-rozowe-ciasteczka

Szybkie w przygotowaniu puszyste ciasteczka marmurkowe wykonasz błyskawicznie. Sprawdzą

się jako słodka przekąska na imprezie lub bez okazji jako deser.

Potrzebujesz:

gotowy mix do ciasta (1 opakowanie)

pół kubka roztopionego masła

2 jajka

1 łyżka ekstraktu czekoladowego

2 łyżki mleka

różowy barwnik spożywczy

1 opakowanie serka śmietankowego

szklanka cukru

łyżeczka ekstraktu waniliowego

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj blaszkę o wymiarach 23x33 cm, na której rozłóż złotko

i delikatnie posmaruj olejem, aby ciasto nie przywarło. Wymieszaj mieszankę do ciast, roztopione

masło, jajko, ekstrakt czekoladowy, 2 łyżki mleka i różowy barwnik spożywczy w misce. Mieszaj, aż

się wszystkie składniki się połączą. 3/4 ciasta wlej na blaszkę, resztę zostaw. Do pozostałej części

ciasta w misce dolej 2 łyżki mleka i wymieszaj aż uzyskasz lejącą się konsystencję.

Wymieszaj serek śmietankowy i cukier. Dodaj jajko oraz ekstrakt waniliowy i mieszaj, aż uzyskasz

gładką masę. Przelej na wcześniej nałożoną na blaszce masę. Resztkę różowego ciasta z miski

wlej na białą masę na blaszce tworząc nieregularne zygzaki (np. widelcem )

Całość piecz przez ok 18 minut bez przykrycia a następnie wyjmij z piekarnika, nałóż na wierz

sreberko i piecz jeszcze przed 6 minut. Wyjęte z piekarnika ciasto wystudź w temperaturze

pokojowej przez około godzinę, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Gotowe

do podania ciasto pokrój na kwadraty. Przechowuj w lodówce.


Na samą myśl o tych przepisach leci nam ślinka i jesteśmy ciekawi, który jako pierwszy

wypróbujesz?

Komentarze

Zostaw swój komentarz