3 PRZEPISY NA RÓŻOWE DESERY
Znasz powiedzenie „patrzeć przez różowe okulary”? To znaczy podchodzić do życia z optymizmem
i pozytywnym nastawieniem. Skoro już mowa o różowym kolorze, to przygotowaliśmy dla Ciebie
dziś trzy propozycje na deser w tym właśnie odcieniu. Nigdy więcej nudnych słodkości - niech
cieszą nie tylko podniebienie, ale i oczy. Zaczynamy!
RÓŻOWA ROLADA Z POSYPKĄ
Zawijane, różowe ciasto z glazurą i posypką to szybki przepis, który sprawdzi się na Twoim
przyjęciu urodzinowym i nie tylko, a swoim wyglądem z pewnością zaskoczy gości. Z tym
przepisem stworzysz dwie sztuki rolady.
Potrzebujesz:
6 jajek
gotowy mix do ciast
pół szklanki wody
2 łyżeczki oleju
1 łyżeczka ekstraktu czekoladowego
1 łyżeczka różowego żelu lub barwnika spożywczego
półtora szklanki cukru pudru
1 opakowanie gotowego lukru ( możesz też zrobić go sama)
bitą śmietanę lub serek kremowy
Ekstrakt z migdałów
Różowa bądź kolorowa posypka
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj dwie blaszki 23x33 cm, na których rozłóż złotko i
delikatnie posmaruj olejem, aby ciasto nie przywarło.
Następnie w dużej misce ubijaj jajka mikserem przez około 6 minut, aż będą bladożółte i gęste.
Dodaj mieszankę do ciast, wodę, olej, ekstrakt czekoladowy oraz barwnik spożywczy i mieszaj na
niskich obrotach przez 30 sekund. Potem zwiększ prędkość do średniej i kontynuuj ubijanie przez
minutę.
Gotową masę przelej po równo do dwóch blaszek i piecz przez 12-16 minut aż ciasto będzie
puszyste. Upieczone ciasta przełóż do góry nogami na wcześniej przygotowane ręczniczki
papierowe posypane cukrem pudrem a następnie delikatnie pozbądź się sreberka ( jeśli się
przykleiło).
Jeszcze gorące ciasta zwiń w rulon razem z ręczniczkiem papierowym i zostaw do wystygnięcia, a
następnie włóż na godzinę do lodówki. Rozłóż ciasta i posmaruj je bitą śmietaną lub kremowym
serkiem. Zwiń ponownie ciasta.
Przygotuj glazurę. Połącz cukier puder z 2 łyżkami mleka i ekstraktem z migdałów. W razie
potrzeby dodaj więcej mleka, aż uzyskasz ładną, gęstą, lejącą się glazurę. Zalej połowę każdego
ciasta. Posyp różową posypką.
GORĄCA RÓŻOWA CZEKOLADA
Pierwsza propozycja to gorąca czekolada w różowej odsłonie, która idealnie sprawdzi się na
chłodne wieczory zbliżającej się jesieni. Wykonany z białej czekolady deser pitny rozpieści Twoje
kubki smakowe, a jego przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę.
Potrzebujesz:
4 szklanki mleka
półtorej tabliczki białej czekolady
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1-2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
bitą śmietanę i kolorową posypkę do udekorowania deseru
Do garnka wlej mleko oraz dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Gotuj na małym ogniu, często
mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy
oraz jedną łyżkę barwnika. Dokładnie zamieszaj i oceń uzyskany odcień napoju. Opcjonalnie
możesz dodać więcej barwnika dla wzmocnienia koloru deseru.
TIP Mleko możesz zamienić na mleczko kokosowe - wówczas osiągniesz równie przepyszny
smak i aromat!
Gorącą czekoladę wlej do przezroczystych kubków i polej bitą śmietaną i posyp różową posypką.
Smacznego!
PUSZYSTE CIASTECZKA MARMURKOWE
Szybkie w przygotowaniu puszyste ciasteczka marmurkowe wykonasz błyskawicznie. Sprawdzą
się jako słodka przekąska na imprezie lub bez okazji jako deser.
Potrzebujesz:
gotowy mix do ciasta (1 opakowanie)
pół kubka roztopionego masła
2 jajka
1 łyżka ekstraktu czekoladowego
2 łyżki mleka
różowy barwnik spożywczy
1 opakowanie serka śmietankowego
szklanka cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj blaszkę o wymiarach 23x33 cm, na której rozłóż złotko
i delikatnie posmaruj olejem, aby ciasto nie przywarło. Wymieszaj mieszankę do ciast, roztopione
masło, jajko, ekstrakt czekoladowy, 2 łyżki mleka i różowy barwnik spożywczy w misce. Mieszaj, aż
się wszystkie składniki się połączą. 3/4 ciasta wlej na blaszkę, resztę zostaw. Do pozostałej części
ciasta w misce dolej 2 łyżki mleka i wymieszaj aż uzyskasz lejącą się konsystencję.
Wymieszaj serek śmietankowy i cukier. Dodaj jajko oraz ekstrakt waniliowy i mieszaj, aż uzyskasz
gładką masę. Przelej na wcześniej nałożoną na blaszce masę. Resztkę różowego ciasta z miski
wlej na białą masę na blaszce tworząc nieregularne zygzaki (np. widelcem )
Całość piecz przez ok 18 minut bez przykrycia a następnie wyjmij z piekarnika, nałóż na wierz
sreberko i piecz jeszcze przed 6 minut. Wyjęte z piekarnika ciasto wystudź w temperaturze
pokojowej przez około godzinę, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Gotowe
do podania ciasto pokrój na kwadraty. Przechowuj w lodówce.
Na samą myśl o tych przepisach leci nam ślinka i jesteśmy ciekawi, który jako pierwszy
wypróbujesz?
Komentarze
Zostaw swój komentarz